Datte me toffe jonges zijn

Datte me toffe jonges zijn. Wat doet die e daar achter dat? Het is de e van de eerste persoon meervoud. Maar dat is toch een voegwoord, toch geen werkwoord? Wel, het voegwoord dat wordt vervoegd: het krijgt een werkwoordsuitgang. Voegwoordvervoeging komt in aardig wat streektalen voor. Voorbeelden uit Nederland en Vlaanderen:

De meeste streektalen met voegwoordvervoeging hebben niet voor alle personen een aparte vorm. Het Fries heeft bijvoorbeeld alleen die st-vorm voor de tweede persoon enkelvoud. De precieze regels verschillen ook per dialect. Er zijn boeken over volgeschreven.

3 gedachten over “Datte me toffe jonges zijn

Voeg uw reactie toe

    1. U begrijpt dat dit een populariserende kennismaking met het verschijnsel is en geen uitputtende literatuurbespreking? Als u hier komt om me pedant de les te lezen zonder verder iets bij te dragen, vraag ik u vriendelijk om naar websites te surfen die u wél bevallen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: