Echt: van vier lettergrepen naar één

Het woord echt is nu klein en fijn, maar het is zijn leven begonnen als samenstelling. Het eerste deel is het woord eeuw en het tweede bestaat nog in het achtervoegsel -achtig. De oorspronkelijke betekenis was wettig. Die betekenis is bewaard gebleven in echtgenoot/echtgenote: een partner met wie je voor de wet getrouwd bent.

Het tweede deel van het Proto-Germaanse woord *aiwо̄haftaz betekende oorspronkelijk gevangen. Het komt van hetzelfde woord als waar het Latijnse captus (denk aan het Engelse captive) vandaan komt. *Haftaz is als zelfstandig woord verdwenen, maar de stam leeft nog voort in het achtervoegsel -achtig, in het Duitse corresponderende achtervoegsel -haft en in verhaften, dat arresteren betekent en de oorspronkelijke betekenis van *haftaz dus goed bewaard heeft.

Een gedachte over “Echt: van vier lettergrepen naar één

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: