Much en mucho

Het Engelse much en het Spaanse mucho lijken veel op elkaar, maar hebben etymologisch niets met elkaar te maken. Dergelijke woorden heten valse cognaten.

Echte cognaten hebben dezelfde voorouder. Je kunt ze vergelijken met broers en zussen of neven en nichten, in tegenstelling tot de valse cognaten, die op elkaar lijken zoals er ook mensen zijn die toevallig veel van elkaar weg hebben.

Een voorbeeld van echte cognaten: nacht en het Engelse night komen beide van het Proto-Germaanse *nahts. De hele familie van afstammelingen van *nahts is op haar beurt weer verwant aan de Romaanse familie van nachtwoorden, zoals Fr. nuit, It. notte, Sp. noche en Po. noite, want hun voorouder, het Latijnse nox ~ noctem, gaat net als *nahts terug op het Proto-Indo-Europese *nókwts. Woorden als nacht en nuit zijn dus ook cognaten – in dit geval heel verre neven.

Much en mucho hebben daarentegen geen gemeenschappelijke voorouder. Het eerste woord gaat terug op het Proto-Germaanse *mikilaz, dat groot en veel betekent. In het Nederlands veranderde *mikilaz in mekel, maar dat begon al in het Middelnederlands te verdwijnen. Ook uit het Duits is het nu weg; daar zou het michel geweest zijn als het nog had bestaan. In het Nedersaksisch van Noord-Duitsland heeft het de naam Mecklenburg opgeleverd.

Het Spaanse mucho komt daarentegen van het Latijnse multum. Zoals de afbeelding laat zien, werd multum in vier stappen mucho. In de voorlaatste stap, muito, ontstond de nevenvorm muy door wegval van -to. Muy wordt in combinatie met bijvoeglijke naamwoorden gebruikt: muy hermoso: erg mooi.

Het Latijnse multum heeft verder (onder andere) het Italiaanse molto en het Portugese muito opgeleverd. In het Frans is het vervangen door beaucoup (de), maar in het Oudfrans bestond het nog in de vormen molt en mout, beide uitgesproken als [mowt]).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: