Een interview op Taaldacht.nl

Onlangs heeft Olivier van Renswoude van de website Taaldacht me enkele vragen gesteld over mij en mijn nog jonge taalwebsite. Ik heb ze met veel plezier beantwoord. Je vindt het interview op deze plek. Voordat je klikt: het is de moeite waard om Taaldacht verder te verkennen. Het is een ware taalschatkamer.

Een taalschatkamer

Op Taaldacht vind je ten eerste artikelen over onder andere de herkomst van Germaanse woorden en de ontwikkeling van de klanken in de Germaanse talen. Dikwijls stelt auteur Olivier van Renswoude de zaken in een nieuw licht.

Daarnaast herbergt Taaldacht een aantal interessante lijsten, zoals een lijst met Germaanse woorden in het Frans, een met bijzondere Friese woorden en een met onopvallende Engelse evenknieën van onze woorden – neem draaien en to throw.

Vergeten woorden
Mijn onbetwiste favoriet is de lijst Vergeten woorden. Het etiket ‘lijst’ doet het werk eigenlijk tekort: het is een waar lexicon. Het bevat honderden woorden die door de eeuwen heen uit het Nederlands of zijn voorgangers verdwenen zijn. Een van de bijzonderheden van het lexicon is dat de woorden ‘afgestoft’ zijn, zoals Van Renswoude het zegt. Ze staan vermeld in de vorm die ze nu gehad zouden hebben als ze nog hadden bestaan.

Een voorbeeld is blaaien, blieuw, geblaaien ‘blazen; waaien, wapperen’, de verloren zuster van het Engelse to blow, blew, blown. In het Middelnederlands bestond het werkwoord nog als blayen. Sommige woorden hebben een nog levende evenknie in bepaalde streektalen; die vermeldt het woordenboek ook. Het West-Vlaams heeft blaaien bijvoorbeeld behouden.

Een woord dat ik extra leuk vond om in het vergetenwoordenlexicon tegen te komen, is goom 'acht, aandacht, opmerkzaamheid'. In de taal van mijn streek, de Midden-Noord-Brabantse Langstraat, bestaat het nog in de zegswijze van de goôm zèèn 'van je à propos zijn':
Ik zij efkes hîmmel van de goôm [ɪk sɛi̯ ɛfkəs hi̯ɛməl van də ɣuˑɔ̯m]
'Ik ben even helemaal van mijn à propos'

Sterke werkwoorden
Heb je een bovengemiddelde liefde voor sterke werkwoorden, zoals ik, dan kun je je hart aan twee lijsten ophalen: Vergeten woorden bevat heel wat verdwenen sterke werkwoorden, en in de lijst Ooit sterk kun je zien welke nog bestaande werkwoorden ooit sterk waren maar nu zwak zijn. Wie had gedacht dat vloeken de stamtijden vliek en gevloeken zou hebben gehad als het sterk was gebleven? Nog vóór het Oudnederlands heeft het zich – tot mijn recente verdriet – bij de zwakke aangesloten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: