een reis door tweeduizend jaar taalgeschiedenis
te boeken als cursus of als lezing
Waar komt het Nederlands vandaan? Hoe klonk het duizend jaar en vijfhonderd jaar geleden? En hoe zijn de dialecten ontstaan, zoals het Brabants? Op die vragen geef ik antwoord in de cursus of de lezing Taal en dialect van Germaans tot nu. De luisteraars maken een taalreis door de afgelopen twee millennia.
Het programma start bij het Oergermaans, de taal waaruit alle Germaanse talen en dialecten zijn voortgekomen, van het IJslands tot het Limburgs. Er wordt ook gekeken naar de vroegste inscripties in Germaanse talen, van een helm uit de Alpen tot een medaille uit Denemarken.

Daarna ga ik in op de West-Germaanse talen in de tweede helft van het eerste millennium: het Oudengels, het Oudhoogduits en natuurlijk het Oudnederlands. Van dat laatste is heel wat meer bekend dan het Hebban olla vogala-zinnetje.
Vervolgens worden de cursisten bekend met het Middelnederlands aan de hand van beroemde literatuur zoals Karel ende Elegast. Ook wordt er ingegaan op de geboorte van de dialecten: welke verschillen waren er al in de Middelnederlandse periode?
Tot slot kijken we naar de enorme verscheidenheid aan dialecten die in ons taalgebied is ontstaan en op de vorming van het Standaardnederlands, de eenheidstaal die we eigenlijk nog niet zo lang spreken. En waar gaat het naartoe met de dialecten en het Nederlands?
Verschillende formats
Het programma Taal en dialect van Germaans tot nu is te boeken als:
- cursus van twee delen: tweemaal anderhalf uur;
- cursus van vier delen: viermaal anderhalf uur;
- lezing van twee uur met pauze (fysiek én online mogelijk).
Meer informatie? Stuur een mail naar yvanspijk[at]gmail.com.