Cursus: Taal en dialect van Germaans tot nu

  • een taalreis door vijf millennia taalhistorie
  • te boeken als cursus van vier keer anderhalf uur


Waar komt het Nederlands vandaan? Hoe klonk het duizend jaar en vijfhonderd jaar geleden? En hoe zijn de dialecten ontstaan, zoals het Brabants en het Limburgs?

Aan het eind van deze vierdelige reis door 2000 jaar taalgeschiedenis weet je waar het Nederlands vandaan komt, hoe het door de eeuwen heen veranderd is, en hoe de grootste verschillen met het Engels en het Duits zijn ontstaan. Ook leer je hoe het komt dat bijna ieder dorp en iedere stad in ons land zijn eigen dialect heeft en waarom die dialecten ook wel ‘talen met pech’ genoemd worden.

Vier lessen, vier tijdperken

De cursus start in les 1 bij het Proto-Germaans, de taal waaruit alle Germaanse talen en dialecten zijn voortgekomen, van het IJslands en het Zweeds tot het Nederlands en het Limburgs. Je maakt daarbij kennis met de vroegste inscripties in Germaanse talen, van een helm uit de Alpen tot een medaille uit Denemarken.

Er ging een wereld voor me open. Heerlijk om die verbanden te zien tussen de moderne talen. En alles op een begrijpelijke manier uiteengezet in een gemoedelijke sfeer.
Ferdi Labordus, cursist maart 2024

Les 2 gaat verder bij de West-Germaanse talen in de tweede helft van het eerste millennium: het Oudengels, het Oudhoogduits en natuurlijk het Oudnederlands. Van dat laatste is heel wat meer bekend dan het Hebban olla vogala-zinnetje waar we op school over leren.

In les 3 maak je kennis met het Middelnederlands aan de hand van beroemde literatuur zoals Karel ende Elegast. Je leest en hoort ook wat Middelengels en Middelhoogduits. Tot slot ben je bij de geboorte van de dialecten: welke dialectverschillen waren er al in de Middelnederlandse periode?

Les 4 gaat in op de enorme verscheidenheid aan dialecten die in ons taalgebied is ontstaan en op de vorming van het Standaardnederlands, die eenheidstaal die we eigenlijk nog niet zo lang spreken. En waar gaat het naartoe met de dialecten en het Nederlands?

Meer informatie? Stuur een mail naar yvanspijk[at]gmail.com.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑